Menü Bezárás

Túlfizetés átvezetése vagy kiutalása ATVUT17

Néha előfordul, hogy túl sok adót fizetünk be, esetleg elfelejtünk megigényelni egy adókedvezményt, ezáltal túlfizetésünk keletkezik. A NAV az egyes adónemeken a túl- és alulfizetést külön tartja nyilván, ezért előfordulhat, hogy az egyik adónemen túl-, a másikon alulfizetésünk. Erre nagyon hasznos az ATVUT17 nevű nyomtatvány, ami az ONYA-n is elérhető. Mivel ez a a módszer praktikusabb, a szokásokkal ellentétben erről készítem a leírást és a képeket.

Az ONYA-ban az „Új nyomtatvány” menüben az ATVUT17-et keresd meg, majd válaszd ki.

Pár kattintás és az azonosító adatok ellenőrzése után az összes mezőre kattintva kiválasztod a „Túlfizetés feletti rendelkezés” pontot.

A terhelendő adónemen (1) van a túlfizetésed, innen tudod elvezetni a terhelendő összeget (2).

A jóváírandó adónemre (3) kerül át az átvezetni kért összeg (4). Ha ki akarod utalni a teljes összeget, nem kötelező ezt a részt kitölteni.

Új elemeket is adhatsz hozzá, tehát több átvezetést megcsinálhatsz egy nyomtatvánnyal.

A maradék összeg a lap alján a kiutalandó összeg lesz. Ennek ellenőrzése után tovább léphetsz az utalási adatokra.

Az utalás adatoknál a számlaszám megadásával (1) automatikusan bekerül a számlavezető bankod.

A véglegesítés gombbal pedig beadhatod.
A rendszer ellenőrzi a számon tartott túlfizetést is, tehát nem fog engedni nagyobb összeget kiutalni, mint ami a számlán nyilván van tartva.

Amennyiben szolgáltató egyéni vállalkozóként (alkalmazott nélkül) szeretnéd hasonlóan profi (de részletesebb) leírások segítségével magadat könyvelni, akkor fontold meg az egyik önkönyvelés csomagunkat.