Menü Bezárás

NEAK jogviszony ellenőrzése

Mostanában többen kérdezték, hogyan lehet a NEAK ügyfélkapujában ellenőrizni a jogviszonyainkat, ezért készítettem róla egy rövid leírást.

A jogviszonnyal kapcsolatos adatok sajnos nem túlságosan széleskörűek, de a bejelentés ténye ellenőrizhető. Munkavállalóként hasznos lehet ránézni, hogy a munkáltató tényleg megtette-e a bejelentést, vagy csak ígérte. (Vitás kérdésekre a lap alján van egy kapcsolatfelvételi form is.)

Egyéni vállalkozóként a leggyakrabban az érdekelhet minket, hogy nem felejtettük-e el a T1041-es nyomtatványt beadni induláskor. (Ha elfelejtettük sem kell megijedni, a legjobbakkal is megesik, bármikor pótolható.)

A felületen a sorokban az egyes jogviszonyokat látjuk. A lenti, némileg szerkesztett képen egy példával mutatom be a változást.

Egyéni vállalkozóként működött Szabó Péter 1991 elejétől 1993 október 14-ig (mint főállású EV, bár ezt nem írja a felület sajnos). Ha nem történt volna meg a lejelentés, akkor nem lenne az időszakra saját név alatti jogviszony.

Ezután a “Nem létező Kft.” felvette főállásba, így az egyéni vállalkozói jogviszony mellékállásba került. Viszont idő híján azon a napon szüneteltetve is lett az egyéni vállalkozás (ezért az “üres” sor).

Egyébként ezen az oldalon lehet megnézni, hogy a TB milyen ellátásokra fizetett ki támogatást egészségügyi szolgáltatóknak. Ez nem fantasztikusan hasznos tudás, de van, aki szereti nézegetni.