Menü Bezárás

NAV ügyfélportál funkciói

A NAV ügyfélportál egy alulértékelt NAV fejlesztés, sokan a létezéséről sem tudnak. Van néhány hasznos funkció, amit érdemes szem előtt tartani, különösen, ha néha feledékenyek vagyunk.

Az első szembetűnő dolog, hogy az adószámla-egyenleg belépéskor azonnal látható. Az adóelőlegek (főként SZJA) túlfizetésként jelenhet meg, mert a NAV még nem tudja, hogy milyen jogcímen lett befizetve). Egy kattintással be is lehet azt fizetni (ha 10 ezer forint felett van a tartozás), gyorsan átirányít az EFER rendszerbe..

NAV Ügyfélportál

Cégek, áfa- és jövedéki adó alanyok számára is nagyon sok hasznos funkciót tartalmaz, de erre itt nem térek ki külön.

Sokkal hasznosabb a dokumentumok lekérdezése, vagyis a beküldött és fogadott ügyfélkapus dokumentumokat lehet látni azután is, hogy az Ügyfélkapuból törlődik 30 nap után.

De akkor is nagyon jól jön, ha elfelejtettük, hogy mit jelöltünk egy bevallásban, hiszen a beadott dokumentumokat is le lehet kérdezni. Sőt, ha a NAV egy dokumentumot javításra visszaküldött, akkor bizonyos esetekben azonnal, az online felületen meg lehet oldani a problémát. (Persze aki beszélgetett velem, tudja, hogy nem szeretem az online felületeket. 🙂

A NAV ügyfélportál további funkcióival később jelentkezem, addig is az egyéni vállalkozásoknak érdemes megnézni az önkönyvelési csomagjainkat.