Menü Bezárás

Milyen adózási formát válasszon az egyéni vállalkozó kata helyett?

A kata helyett két adónem közül tud választani egy egyéni vállalkozó. Ebben a bejegyzésben részletesen megnézzük a megfizetendő adótételeket mindkét esetben. Ha a leírtak olvasása bonyolultnak tűnik, esetleg fizikai fájdalommal jár, ne aggódj. Azért hoztuk létre a magamatkonyvelem.hu-t, hogy segítsen eligazodni és megtalálni a neked leginkább megfelelő lehetőségeket.

Mindkét vállalkozási formánál igaz, hogy 

  • az áfakörös vállalkozóknak (vagy áfa fizetési kötelezettség felmerülése esetén), akkor azt be kell vallania és meg kell fizetnie.
  • „Főállású vállalkozóként” nagyjából a minimálbérnek megfelelő adók és járulékok befizetése is kötelező. Ez minden más előtt évente minimum ~1,1 millió forint adóterhet jelent, aminek az hasznosságáról lehet vitatkozni, a befizetéséről kevésbé. Ha a tevékenységedhez legalább középfokú végzettség szükséges, akkor ennek ~30%-kal növelt összege lesz az adóteher.

Vállalkozói SZJA-s egyéni vállalkozók (tételes adózók) adókötelezettségei

  • A fenti két adónem után az iparűzési adót is be kell fizetni, amely az eladott áruk beszerzési értéke és egyéb csökkentő tételek utáni árbevétel 0-2%-a az önkormányzattól függően. Szerencsére itt van lehetőség egyszerűsített számítást alkalmazni, ekkor az adóalap a bevétel 80%-a (ezt 8M forintos árbevétel alatt lehet választani).
  • A következő adótétel a vállalkozói SZJA, mely szerencsére csak a „profit” után kerül kiszámításra – ezért fontos, hogy minden költségszámlát megtarts és arról nyilvántartást vezess. Ennek a mértéke 9%, ez jelenleg a társasági adó terhének felel meg.
  • Az ezen kívül fennmaradó összeg az „osztalék”, amelyre 15% SZJA fizetendő, illetve 13% SZOCHO abban az esetben, ha még nem érted el az éves minimum befizetést.

Ez így egyszerre bonyolultnak tűnhet, de azért vagyunk itt, hogy mindenben segítsünk. Pontosan megmutatjuk, hogy mit hová kell írni, hogyan kell vezetni, ezzel minimalizálva a hibák lehetéségét. 

Átalányadózó adóterhei

  • Fent már említettük a két kötelező adónemet, a „főállású vállalkozó” adóit és járulékait valamit az esetleges áfát.
  • Az iparűzési adó kiszámításának alapja ebben az esetben a jövedelem 1,2-szerese. A jövedelem az árbevételből (kiszámlázott nettó összeg) fennmaradó rész a költségátalány (általában 40%) levonása után. Az adó általában az adóalap 0-2%-a.
  • A fennmaradó adók szerencsére egyszerűek: a megállapított jövedelem (bevétel-költségátalány-adómentes rész) 13%-a SZOCHO, 15%-a SZJA, 18,5%-a pedig TB járulék, mint a rendes bér esetén. 

Ezen adózási formák könyvelését akár saját magadnak is el tudod készíteni. A szolgáltatásunra való előfizetés segítséget nyújt ennek megtanulásában, illetve gondoskodik róla, hogy biztosan ne maradj le egy fontos határidőről sem – havi egy mozi áráért.

De hogyan válassz?

Ebben az évben (az adómentes keret miatt) várhatóan átalányadózás fogja megérni azoknak, akik a keretébe beférnek. Ennek ellenére érdemes megnézni, hogy a jövőben melyik fogja megérni, hiszen nem biztos, hogy év elején a váltással akarunk foglalkozni, különösen, ha idén alacsony árbevételünk van – tehát nincs nagy különbség az adózásban.

Készítettem egy számolótáblát, amely segít eldönteni, hogy melyik megoldás a megfelelő számodra. Az adatok kitöltése után az eredményt az utolsó oszlopban találod.

Fontos még tudnod, hogy az átalányadót egyszerűbb dokumentálni (hiszen ahogy a katánál, itt sem kell a költségszámlákkal bajlódni), de a tételes adózás sok esetben alacsonyabb adóteherrel járhat. A tételes adózásnál a havi jövedelem kiszámításával nem kell foglalkozunk – fluktuáló bevételnél a tételes adózás szerencsésebb lehet.

Ha sikerült választani, iratkozz fel a szolgáltatásunkra. Ha úgy érzed, hogy ez sem volt elég infó, a kapcsolat menüpontban keress meg minket.

A számolótábla az ezen a linkre kattintva jelenik meg, ajánlom a teljes képernyő kihasználását! Fontos: a bevételt az esetleges áfa nélkül kell számolni!

Jelentkezz valamelyik önkönyvelési csomagunkra most !

Röviden összefoglalva: a tételes adózás magas költséghányaddal vagy magas árbevétellel rendelkező vállalkozóknak éri meg, ha nem választatod a 80 vagy 90%-os költségátalányt, esetleg ha az alacsony árbevétel szezonálisan jelenik meg főállású vállalkozónál. Ennek oka az átalányadózónál fellépő havi jövedelemmegállapítás. (A táblázatban a „gazdagodás” oszlopot érdemes figyelembe venni.)