Menü Bezárás

Év végi határok

A jogszabályi hatályok potenciális elérése sokakat érint, de mindenkinek hasznos, ha tudja, hogy mire figyeljen oda az év vége közeledtével.

Áfa

Remélem, hogy minél többen vannak az alanyi áfamentesség határán. Ha téged is veszélyeztet ez, akkor érdemes arra figyelni, hogy az áfahatár alapvetően a teljesítéshez kötődik (az egyéni vállalkozók bevételeivel ellentétben, ami pénzforgalmi nézetben történik). Tehát a 12 milliós keretben az a kérdés, hogy mennyi számlát bocsátottál ki 2023-as teljesítési dátummal. Kivételek vannak, de a főszabály ez.

Kezdő vállalkozóknak fontos, hogy az alanyi adómentesség az első évben arányos, tehát aki az év felében volt vállalkozó, annak a keret csak 6 millió forint.

Néhányan elfelejtik, de az alanyi adómentes keretbe beleszámít a lakáskiadásból szerzett jövedelem.

Jó hír viszont, hogy az áfatörvény területi (és tárgyi) hatályán kívül teljesített ügyletek nem. Ez nálunk szolgáltatóknál kifejezetten EU-s vagy harmadik országbeli áfa alany (azaz adószámmal rendelkező) ügyfél esetén igaz. Vagyis nem számít bele a külföldi cégnek számlázott szolgáltatás.

Bevételi korlátok

A bevételek esetében az egyéni vállalkozók pénzforgalmi elszámolást alkalmaznak. Magyarul a jövedelemadókat a naptári évben beérkezett összegek után fizetik.

Átalányadózóknak ez két esetben lehet érdekes. A gyakoribb, hogy valaki az adómentes keret alatt marad. Ha idén még belefér 1-2 számla kiegyenlítése, akkor azt érdemes megtenni, hogy ne a jövő évben kelljen olyan adót megfizetni, amit idén nem kéne. A másik eset, ha kicsúsznánk az átalányadó keretből, bár ekkor lehet, hogy megéri egyébként is váltani, mert egy bizonyos szint felett már a költségelszámolás (VSZJA) akkor is olcsóbb, ha nincs jelentős költségünk. Gyakrabban fordul elő, hogy a késői indulás, vagy a sok szünetelés miatt érhető el az átalányadózás felső korlátja, ami a „ledolgozott” napokkal arányosodik.

VSZJA-soknak esetleg az osztalék utáni szocho miatt lehet érdemes optimalizálni a beérkezéseket, de ez annyira esetleges, hogy valószínűleg nem is érdemes foglalkozni vele. 

Decemberi minimálbéremelés

Sajnos idén sem úsztuk meg az évközi változást (pedig közel voltunk). December elsejétől 266.800 forintra nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum 326.000 forintra. A VSZJA-sok figyeljenek, hogy ennek megfelelő legyen a vállalkozói kivét december végén! Az átalányadózóknak a határidőig még küldök e-mailt.

Ennek eredményeként a járulékminimum (minimálbér után) ebben a hónapban 88.378 forintra nőtt. Össze fogok tenni egy megoldást, hogy ne legyen túl bonyolult a január.

Amennyiben szolgáltató egyéni vállalkozóként (alkalmazott nélkül) tevékenykedsz, akkor fontold meg az egyik önkönyvelés csomagunkat.