Menü Bezárás

eSZJA használata az adóbevalláshoz

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy mik azok az információk, amiket mindenképp érdemes megnézni az eSZJA felületen. A nyomtatvány kitöltését mára már 100%-ban meg lehet oldani az eSZJA oldalon online, de én még mindig nem tartom túl jól használhatónak.

Amit viszont mindenképp érdemes megnéznünk, hogy mit gondol a NAV a befizetendő összegekről. Ennek több oka van: könnyen lehet, hogy elfeledkeztél valamilyen bevételről, esetleg valamilyen kifizető rossz adatot jelentett le (esetleg nem küldte el a legfrissebb M30-asodat). Sokan nem is tudják, hogy a brókerük lejelenti a kapott kamatot/egyéb jövedelemként álcázott kamatjukat.

Tehát bejelentkezés után rákattintunk az adatok átnézésére.

Az 1+1-es nyilatkozatot ÁNYK-ban töltjük ki, tehát az most nem lesz érdekes.

Az oldal tetején a legfontosabb adatok már szerepelnek. Ha csupán vállalkozói bevételed és munkabéred volt, a befizetendő összeg nem olyan jó hír az első sorban.
(A számok és feliratok természetesen nem valódiak.)

Ennél azonban fontosabb, hogy az oldal alján megnézzük a „Tervezet alapját képező adatok” menüt. Szépen fel lesz sorolva, hogy mit vettek figyelembe.

Ezeket a számokat a megkapott M30-as nyomtatványokkal érdemes összehasonlítani, eltérés esetén pedig felvenni a kapcsolatot a kifizetővel.

Ha a számok megfelelőek, akkor érdemes nekiugrani az SZJA bevallásnak.