Menü Bezárás

Élet a kata után – egyéni vállalkozók számára

Ahogy arról értesülhettetek, a kormány erősen korlátozta a kata adózási forma használatát. A taxisokon kívül azok adózhatnak továbbra is ennek megfelelően, akik csak magánszemélyeknek állítanak ki számlát, illetve tevékenységüket főállásban végzik (nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya)  számlát.

Emiatt az eddig kata szerint adózó vállalkozók jelentős  részének új adózási formát kell választania. Ez több okból is fájdalmas változás – kikerülnek az alacsony adókulcsból, illetve az adminisztráció is jelentősen több és bonyolultabb lesz.

Érthető módon sokan elvesztek a rengeteg információ között, így szeretnék néhány dolgot letisztázni, mielőtt bármibe belekezdünk.

Az első, amit nagyon fontos megérteni, hogy a jogi forma és az adózási forma két különböző dolog. A jogi forma (egyéni vállalkozás, betéti társaság, kft, rt) ugyan valamilyen szinten meghatározza az adminisztrációs és adózási szabályozásokat – hiszen nem minden adózási forma érhető el minden jogi forma vagy árbevétel mellett – de nem ez az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. 

A jó hír, hogy a kata eltörlésével nem kell jogi formát váltanod. Ha a kata keretei megfelelőek voltak számodra, nincs szükség arra, hogy kft-t alapíts, hiszen ezzel csak feleslegesen bonyolítanád az életed, arról nem is beszélve, hogy a könyvelési költséged az egekbe szökne. 

Egyéni vállalkozóként két adózási forma közül választhatsz, amelyek könyvelését akár magadnak is intézheted. (Sajnos BT esetén szükséges a könyvvizsgálat.)

Magasabb árbevétel (és költségek) esetén a tételes költségelszámolású (vállalkozói SZJA-s) vállalkozás az ajánlott, amely a társasági adó alá eső cégek adózásához áll közel.

A másik lehetőség az átalányadózás, mely egy különlegesebb forma. Ebben az esetben a költségeket nem kell tételesen gyűjteni, hanem törvény által megszabott költségátalányt tudsz figyelembe venni, cserébe a maradék után az adókötelezettségek nagyjából egy munkavállalóénak felelnek meg.

Az adózás pontosabb leírását ebben a bejegyzésben olvashatod.