Menü Bezárás

Egyéni vállalkozás folytatása

Ha valaki szüneteltette az egyéni vállalkozását, akkor remélhetőleg hamarosan (de 30 napnál nem hamarabb) tudja folytatni a tevékenységet. A bejelentés megtételének másnapjától érvényes, tehát aznap még lehetőleg ne végezzünk vállalkozási tevékenységet.

Ahogy a szünetelés indításánál láthattuk, 3 fő lépése van a folyamatnak (a negyedik, a jogviszony lejelentése csak a hónap/negyedév végén szükséges, ahogy a normál esetben, illetve a TB státusz csak akkor, ha mellette be-vagy kiléptünk munkahelyről, nappali képzésről):

  1. A Webes ügysegédnél kiválasztjuk a “Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelés utáni folytatás” opciót és végigmegyünk a folyamaton.
  2. A TB jogviszonyunk változását lejelentjük.
  3. Ellenőrizzük az új HIPA-alanyiságot (önkormányzatonként eltérő a kezelése).

Webes ügysegéd

Az egyéni vállalkozás adatainak megváltoztatása (a megszokottak szerint) a Webes ügysegéden adható be. 

Bejelentkezés, majd válasszuk ki az “Új kérelem, nyilatkozat benyújtása” pontot.

A szünetelésből már ismert “dupla” egyéni vállalkozás menüpontban a szünetelő vállalkozóknak megjelenik a “Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelés utáni folytatása” opció.

Erre kattintva kell elindítanunk a folyamatot.

Majd be kell pipálni 3 pontot.

Végül a “Bejelenés megtétele” gombra kattintunk. Érdemes letöltenünk a megjelenő dokumentumot, de ezt később is megtehetjük.

TB jogviszony változása

A 2xT1041-es nyomtatvánnyal a TB felé jeleznünk kell a jogviszony folytatását. A nyomtatvány elérhető az ONYA rendszerben is, de az ÁNYK sokkal átláthatóbb!

Az alapadatok másolhatóak a szünetelésnél bejelentőből, az szinte teljesen ugyanaz (dátum változik).

Az alapadatok másolhatóak a szünetelésnél bejelentőből, az szinte teljesen ugyanaz (dátum változik).

A 13. pótlapot az adatok megadása után a V jelleggel adjuk be.
A biztosítás kezdeteként (1) a vállalkozás indítását (illetve változó státusz esetén, például főállású vállalkozóvá válásnál a változás dátumát) kell megadni, majd a kódot (2) is (1341 főállású vállalkozó, 1342 mellékállású EV, 1344 nappalis).
A szünetelés kezdete (3) kerüljön még az A oszlopba, a B oszlopba pedig a vége (4).

A szokásos módon ellenőrizzük és beadjuk.

HIPA-alanyiság ellenőrzése

Sajnos az egyes önkormányzatok másképp kezelik a helyzetet, de a legtöbb esetben nem kell semmit sem csinálni. Ennek ellenére érdemes felhívni az adott önkormányzat adóosztályát.

Ha tetszett a leírás, és megfelelsz a feltételeknek (szolgáltató egyéni vállalkozó vagy munkavállaló nélkül), akkor fontold meg az egyik önkönyvelés csomagunkat.