Menü Bezárás

Efer – fizesd az adót bankkártyával

Talán nem minden egyéni vállalkozó tudja, hogy az egyéni vállalkozók (és magánszemélyek) adófizetési kötelezettségét bankkártyás fizetéssel is rendezni tudják. Ez legfőképpen a magas utalási díjak elkerüléséhez hasznos. (Az EFER és az EBEV rendszer nem csak erre jó, de most ezt mutatom be.)

Az EBEV portál felületén történő ügyfélkapus bejelentkezés után kiválasztjuk az EFER menüpont Megbízási csomagok alpontját.

Ha van korábbi mentett csomagunk, az azonnal megjelenik itt (ezzel jelentősen lehet csökkenteni a kattintások számát), de első alkalommal mindenképp az új csomag összeállítására kell kattintani.

A csomag adatoknál sajnos mindent ki kell választani, anélkül a következő lépést sem teheted meg.

Tehát először nevet kell adni a csomagnak (1), aztán kiválasztani (2) a bankot (ez kártyás fizetés esetén az OTP lesz, de házibankkal a másik kettő is választható), majd a fizetési mód (3) választása jön, végül pedig a neved (4) kiválasztása. Egyéni vállalkozó befizetésénél az adószám utótagú nevet választjuk, nem az adóazonosítósat! Ha szeretnénk, elmenthetjük a csomagot.

Ezután az oldal másik felén kiválasztjuk az “Új tétel” lehetőséget, és a felugró ablakban megadjuk a fizetési adatokat.

Az összeg beírása (1) után ki kell választani az adónemet (2), ebben segítséget nyújt az adónemkód. Vigyázz, vannak olyan adónemek, amelyek névben hasonlítanak, de a kódjuk más. Az adónemkódot éles szeműek felismerik az egyes bevallásokban is. A leggyakoribb választás egyéni vállalkozóknál az SZJA (103), TB (406), Szocho (258), áfa (104), késedelmi pótlék (138).

Az ügyleírás (3), mely csak egy beazonosításként szolgál (pl 2022. I. negyedéves SZJA), beírása után a fizetés gomb megnyomása a Simple fizetési felületére visz, ahol bankkártyával kiegyenlíthetjük az egyenleget.

Ha még nem vagy előfizető, akkor csatlakozz az önmagukat könyvelő egyéni vállalkozók közé!